Ιατρική ενημέρωση

Επιτρέπεται η μερική ή ολική αναδημοσίευση άρθρων και ενημερώσεων της ιστοσελίδας αρκεί να αναφέρεται η πηγή τους.

ΤΟ ΕΠΕΞΕΡΓΑΣΜΕΝΟ ΚΡΕΑΣ ΑΥΞΑΝΕΙ ΤΟΝ ΚΑΡΚΙΝΟ ΤΟΥ ΠΑΧΕΟΣ ΕΝΤΕΡΟΥ

ΤΟ ΕΠΕΞΕΡΓΑΣΜΕΝΟ ΚΡΕΑΣ ΑΥΞΑΝΕΙ ΤΟΝ  ΚΑΡΚΙΝΟ ΤΟΥ ΠΑΧΕΟΣ ΕΝΤΕΡΟΥ

Χθές, 26 Οκτωβρίου, στο περιοδικό Lancet (Oncology), 22 επιστήμονες από 10 χώρες δημοσίευσαν ότι το επεξεργασμένο κρέας όπως και το κόκκινο κρέας που ψήνεται σε ψηλές θερμοκρασίες, αποκτούν καρκινογόνες ουσίες που αυξάνουν τον κίνδυνο του καρκίνου του παχέος εντέρου.

Επεξεργασμένο κρέας εννοούν  οποιοδήποτε είδος κρέατος που μετατρέπεται με την διαδικασία καπνίσματος ή αλατίσματος ή προσθήκης ζάχαρης ή προσθήκης νιτρώδους άλατος ή ζύμωσης ή οποιουδήποτε άλλου τρόπου, για λόγους συντήρησης ή προσθήκης αρώματος.

Κόκκινο κρέας εννοούν το μοσχάρι και οποιοδήποτε κρέας είναι κόκκινο και επιπλέον το χοιρινό.

Ψήσιμο σε ψηλές θερμοκρασίες εννοούν κυρίως το τηγάνισμα σε ψηλή θερμοκρασία, το ψήσιμο στην σχάρα και στα κάρβουνα.

Οι καρκινογόνες ουσίες που δημιουργούνται, είναι οι αρωματικοί πολυκυκλικοί υδρογονάνθρακες (PAH), οι νιτρώδεις ενώσεις (NOC) και οι ετεροκυκλικές αρωματικές αμίνες (HAA).

Οι ειδικοί έφτασαν σε αυτά τα συμπεράσματα αφού ανέλυσαν περισσότερες από 800 επιδημιολογικές μελέτες από πολλές διαφορετικές χώρες.

Στη δημοσίευση, αναφέρουν ότι κατανάλωση πάνω από 100 γραμμαρίων κόκκινου κρέατος ημερησίως ή πάνω από 50 γραμμαρίων επεξεργασμένου κρέατος ημερησίως αυξάνει κυρίως τον κίνδυνο καρκίνου του παχέος εντέρου κατά 17-18%.

Επίσης βρήκαν ότι από το κόκκινο κρέας αυξανόταν επιπλέον ο κίνδυνος για καρκίνο του παγκρέατος και του προστάτη και από το επεξεργασμένο κρέας αυξανόταν επιπλέον ο κίνδυνος για καρκίνο του στομάχου.

Συμπερασματικά αναφέρουν ότι για τον άνθρωπο το επεξεργασμένο κρέας είναι καρκινογόνο και το κόκκινο κρέας είναι πιθανώς καρκινογόνο.

http://www.thelancet.com/journals/lanonc/article/PIIS1470-2045(15)00444-1/fulltext

Print Friendly
Μοιραστείτε το άρθρο :